„Biblia és vallásirodalom” kiállítás Balatonfűzfőn

 

Egy különleges kiállítás tekinthető meg a Balatonfűzfői Könyvtárban a napokban – különleges témájánál fogva, és különleges azért is, mert a kiállított könyvek gyülekezeti tagunk, Gyuricza László könyvgyűjteményének a darabjai. Laci bácsi hosszú ideje, negyven éve foglalkozik valláskutatással, amit sokan eddig nem is tudtunk róla.

img_0301

 

A kiállításon ötvenkét könyv tekinthető meg. Nyomon követhetjük a Biblia kialakulását, a héber Bibliától (Ószövetség) kezdve a különböző középkori kódexeken keresztül egészen a legújabb fordításokig. A kiállítás talán legérdekesebb darabja Eszter könyvének négy méter hosszú tekercse, hasonmás kiadásban.

eszter-tekercs_2

 

A bibliákon kívül zsoltárok, hórás könyvek, káték és hitvallások is kiállításra kerültek. A vallásos irodalom részeként protestáns és katolikus szerzők egyaránt fellelhetők: Augustinustól Kálvinon és Lutheren át egészen Ferenc pápáig. Az egyházszolgák művei mellett világi írók műveivel is megismerkedhetünk.

 

A látogatókat a könyvekből vett idézetek segítik az eligazodásban, de a legnagyobb élményt az adja, amikor a kiállító személyesen kalauzolja végig az érdeklődőket ezen az időutazáson. Megtisztelő volt számomra is végighallgatni Laci bácsi szakavatott és lebilincselő előadását, látni a több évtizednyi munka gyümölcsét.

 

Mi vitte rá most, hogy bemutassa könyvgyűjteményének e kis, reprezentatív szeletét? A mozgatórugója, elmondása szerint, egyfelől az a hitvallása, hogy napjainkban cselekvő hitre van szükség, és ezt a cselekvő hitet a vallásoktól várja. Másfelől elve az, hogy – Farkas József református lelkipásztort idézve – „új szántásra” van szükség. Ezzel a kiállítással pedig a régi szántást úgy kívánja megismertetni, hogy munkálkodni tudjunk és akarjunk az új hitbéli szántáson.

 

A kiállítás jövő szerdáig, október 19-ig még látogatható. Mindenkinek ajánlom, akit érdekel kultúránk meghatározó forrásának, a Bibliának a története, a különböző kiadásai, és szeretne ízelítőt kapni a vallásos irodalomból is. Felnőtteknek, gyerekeknek, iskolai csoportoknak egyaránt izgalmas elfoglaltságot jelenthet ennek a gazdag gyűjteménynek a megtekintése.

img_0309

 

Laci bácsi életét és további kutatásait kísérje az Úristen gazdag áldása! Köszönjük, hogy megosztotta a nyilvánossággal ezeket a kincseket!

 

Szabó Beatrix

A Pápai Református Teológiai Akadémia hallgatója